Maximální počet osob na prohlídku: 20
Délka prohlídky: 60 minut
Poznámka:
Prohlídka nejdéle nepřetržitě fungující kavárny a cukrárny v Brně v pozdně funkcionalistickém stylu včetně výrobních prostor. Po prohlídce bude prostor na dotazy a ochutnávku.
Josefská 4, Brno-střed-Brno-město
Místo srazu: v kavárně
Toalety
Rezervace předem
Prostor, který lze nejen vidět, ale i ochutnat.
Pozdně funkcionalistická perla v centru města má dveře otevřené nepřetržitě od roku 1937. Před 2. sv. válkou známá jako kavárna U Sedláčka, po válce až do 90. let Kavárna na Josefské a nyní Zemanova kavárna a cukrárna osladila život již mnoha generacím.
Nadčasový design, onyxové stěny, mramorová dlažba, dřevěné obložení se zrcadly, která hravě odráží další prvky prostoru, jsou dílem Karla Růžičky.
Budovu navrhl brněnský architekt židovského původu Vítězslav Korn. V letech 1933 až 1936 si ji společně se svým bratrem Vilémem nechal postavit cukrář Josef Sedláček.
Zemanova kavárna a cukrárna je poslední a jediný prvorepublikový podnik, který zde funguje nepřetržitě a v původní podobě.
Do podniku roku 1948 nastoupil jako cukrářský učeň Adolf Zeman, který se postupně vypracoval na pozici vedoucího a od 60. let 20. století řídí podnik. Dne 22. září 1950 byl otevřen v cukrárně mléčný bar. Roku 1990 si Zeman kavárnu pronajal a přejmenoval, avšak v dalších letech se návštěvnost podniku snižovala. Z toho důvodu Adolf Zeman v roce 2008 navázal spolupráci s občanským sdružení Studio 19, které se postaralo o částečnou rekonstrukci interiéru, očištění prostoru a modernizaci provozu. V roce 2012 opravilo město fasádu budovy a prostranství před ní.
,,Dnem 30. ledna 1937 zahájil známý brněnský cukrář Josef Sedláček prodej ve svém novém, nejrozsáhlejším, nejelegantnějším a nejmodernějším podniku tohoto druhu,” psalo se v dobových novinách.
Rodinná tradice cukrářství a kavárenství přivedla mladého 15letého učně Adolfa Zemana do kavárny v roce 1948. Cukrářem byl za Rakouska-Uherska už jeho dědeček, pak tatínek a nakonec se stal cukrářem i sám Adolf Zeman. Jeho cílevědomost, učenlivost a touha neustále se posouvat vedla k získání titulu Mistr cukrář České republiky a mnoha dalším oceněním na cukrářských soutěžích a přehlídkách. Není tomu tak dávno, co byste ho ještě našli šéfovat ve výrobě. Aktuálně kavárnu provozuje jeho vnuk Tomáš Zeman.
Rezervovat prohlídkuPro načtení interaktivní mapy prosím klikněte do oblasti mapy.
Pro načtení interaktivní mapy prosím klikněte do oblasti mapy.